FAQ

 • 1.Vem är?
 • Vem är Friedrich Jurgenson?
  paranovaua03-05-2018

  Friedrich anses vara den som upptäckte EVP/ERF. 1959 gjorde han ett försök att spela in fågelsång. När han lyssnade av bandet kunde han, förutom fågelsången, även urskilja en kvinnoröst, sin döda mors. Detta var den första av en lång rad inspelningar med röster från "den fjärde dimensionen". Först använde han bara en mikrofon ansluten till bandspelaren men sedan kopplade han en mellanvågsradio direkt till bandspelaren, i regel i frekvensområdet 1445-1500 kHz. Ibland talade han själv in ett meddelande och lät sedan bandet rulla, så att någon röst skulle kunna svara.

  Friedrich skrev två intressanta böcker om ERF/EVP som är läsvärda.

  Rösterna från rymden

  Radio- och mikrofonkontakt med de döda (1968)

  Mer info finns här: Friedrich Jurgenson

 • Vem är Hans Bender?
  paranovaua03-05-2018

  Hans Bender var en berömd tysk parapsykolog som studerade paranormala fenomen över hela världen. Han var en av många som arbetade och experimenterade med Friedrich Jurgenson.

  Läs mer här: Hans Bender

 • Vem är Konstantin Raudive?
  paranovaua03-05-2018

  Konstantin studerade parapsykologi och var intresserad av tanken att det fanns ett liv efter döden. Han blev inspirerad av Friedrich Jurgenson bok "Rösterna från rymden". Han började därefter själv att forska inom området ERF/EVP.

  Konstantin skrev även en bok "Breakthrough" om ämnet. Han är även den som är upphov till skapandet av EVP klassificeringarna A, B samt C även om Sarah Epstep fullbordade detta.

  Läs mer här: Konstantin Raudive

 • Vem är Sarah Epstep?
  paranovaua03-05-2018

  Sarah Epstep var en paranormal utredare från USA som kanske är mest känd för att skapat ERF/EVP klassificerigen A, B samt C.

 • Vem är Anders Leopold?
  paranovaua03-05-2018

  Anders är journalist och författare och har skrivit ett tiotal böcker. Han var vän med Friedrich Jurgenson och skrev boken ”Min vän på andra sidan – boken om Friedrich Jürgenson".  Han har även varit med och forskat/experimenterat med Friedrich Jurgenson angående ERF(Elektroniska röstfenomen).

 • Vem är Lizz Werneroth?
  paranovaua03-05-2018

  Alice Kristina (Lizz) Werneroth, född 6 april 1921 i Söderhamn, död 2 februari 2013 i Trelleborg, var en svensk målare och keramiker. Hon var en av dem som tog efter Friedrich Jurgenson arbete inom ITK(Instrumentell Transkommunikation)efter hans död.

  Hon var dotter till Johan Olof Linde och Margareta Persson och gift med ingenjören Edevon Werneroth. Hon studerade konst vid Essem-skolan i Malmö i början av 1950-talet. Hon blev medlem i konstnärsgruppen Skånska sjuan i samband med att gruppen bildades vid en utställning på Malmö museum. Tillsammans med Anna-Lisa Westerlund-Bengtsson ställde hon ut på Galerie Æsthetica[1] i Stockholm 1959 och hon har medverkat i samlingsutställningar i Hudiksvall, Norrtälje och på Röhsska konstslöjdmuseet i Göteborg. Hennes konst bestod till en början av bildkonst utförd i olja men har efterhand ersatts av fågelfiguriner, vaser och skålar i stengods. Hon utgav 1992 den spiritistiska boken Fönster mot spegelvärlden[2] som illustrerades av Ebbe Johansson.

  Här kan du se en film av Ebbe Johanssom om Lizz Werneroth.

 • Vem är Claus Schreiber
  paranovaua03-05-2019

  Claus Schreiber var en tysk man med mycket kraftfulla psykiska färdigheter mellan 1970-talet och 80-talet. Han började röst experimentera med en bandspelare och började genast få röster från sina många avlidna släktingar. Han var nu hopplöst upphetsad av paranormal forskning, särskilt spiralkommunikation, så han öppnade upp ett labb i källaren för ljud och video experiment.

  I mitten av 1980-talet blev Schreiber den första personen i historien att få direkta paranormala bilder i en experimentell miljö. De kom genom hans gamla svartvita tv-apparat.

  Här finns mer information.
  The Man Who Filmed The Dead
  Sarah Estep & Klaus Schreiber - EVP And Video ITC

 • Vem är Ebbe Johansson?
  paranovaua03-05-2019

  Ebbe Johansson var en ingenjör som intresserade sig för ERF(Elektroniska röstfenomen)tillsammans med Lizz Werneroth. Han försökte på tekniskt vis försöka förstå hur denna kommunikation fungerade samtidigt som han forskade i ämnet.

  EvP - Electronic Voice Phenomena

 • 1.Vad menas med energier/själar/andar?
 • Varför kan vissa se men andra bara höra oss?
  paranovaua03-05-2018

  Det är en riktigt bra fråga som är svår att svara på. Har vissa energier mer kraft än andra? Finns det någon typ av hierarki där vissa ser oss och dem svagare enbart hör oss? Eller handlar det om att kommunikationen är skakig ibland så att enbart ljud går fram? Jag har tyvärr inget bra svar på denna fråga utan detta är något vi filosoferar över.

 • Kan dem se oss i färg?
  paranovaua03-05-2018

  Det finns bevis enligt oss att energier kan se färger. Här är tre exempel:

  Frågan är vilken färg den blinkande lampan har. Dessa tre ERF tyder på att energierna har färgseende. 

  ERF#1 "Grön"
  [audio wav="https://usercontent.one/wp/paranovaua.se/wp-content/uploads/2018/04/ERF-Grön.wav"][/audio]

  ERF#2 "Grön"
  [audio wav="https://usercontent.one/wp/paranovaua.se/wp-content/uploads/2018/04/ERF-Grön.wav"][/audio]

  ERF#3 "Grön"
  [audio wav="https://usercontent.one/wp/paranovaua.se/wp-content/uploads/2018/04/ERF-Grön3.wav"][/audio]

   

 • Kommunicerar ni med dem döda?
  paranovaua03-05-2018

  Det kan vi inte med all säkerhet säga. Vi kommunicerar med något som är intellektuellt men om det är personer som levt tidigare är oklart.

 • Tror ni på reinkarnation?
  paranovaua03-05-2018

  Ja, vi tror att man hamnar i den fjärde dimensionen under en viss tid för att sedan bli reinkarnerad.

 • Kan jag kommunicera med någon släkting som dött?
  paranovaua03-05-2018

  Det är svårt att veta vem man eventuellt kommunicerar med. Kan det vara en annan energi som använder en annan persons namn för att kommunicera? Vill man luras eller skoja? Om du känner igen personens röst så finns det stor chans att du kommunicerar med t.ex en släkting.

 • Varför svara dem med så korta ord och meningar?
  paranovaua03-05-2018

  Vi tror att det handlar om energi och en eventuell skakig kommunikationslinje. Vissa energier kanske bara har kraft för att säga ett ord medan andra har mer kraft och kan skapa meningar. Vissa energier kanske har mer vetskap om hur man kommunicerar på ett bättre sätt? Kanske vissa energier vet hur man tar kraft från oss samt vår utrustning för att bilda ord och meningar? Kanske har vissa energier högre status än andra? Kanske är vår utrustning flaskhalsen när vi kommunicerar? Här finns det mycket att fundera över.

 • Var finns dessa energier?
  paranovaua03-05-2018

  Vi tror att dem finns i den fjärde dimensionen men även här bland oss som eventuellt platsbundna energier. Vissa kanske väljer att stanna kvar efter sin död medan andra tar sig över till den fjärde dimensionen.

 • Vad menas med platsbunden energi?
  paranovaua03-05-2018

  Platsbunden energi är för oss en person som avlidit men valt att stanna kvar hos oss i denna värld. Den energin väljer oftast att vistas på en plats där den trivides när den levde. En platsbunden energi är inte fast på en plats utan kan själv välja var den vill vara. Den kan alltså röra på sig om den vill men väljer att stanna kvar där den trivs.
  Ett exempel: Kalle Johansson byggde ett hus i Uppland 1940 och levde hela sitt liv där tills sin död. När han dör så väljer hans energi att stanna kvar i huset då detta är hans och ingen annans. Här tror vi att personligheten kan vara av stor betydelse. Om Kalle är en envis och självisk man så kommer han garanterat inte att acceptera att andra flyttar in i huset ostört.

 • Kan energier förflytta sig till olika ställen?
  paranovaua03-05-2018

  Ja, det är vi helt övertygade om då många energier dyker upp på olika platser under våra undersökningar som t.ex Jenny och Fanny.

 • Kan man dra till sig energier vid kommunikation?
  paranovaua03-05-2018

  Ja, det är vi helt övertygade om. Öppnar du upp för kommunikation via t.ex en spiritbox Sb11 så kommer du troligtvis dra till dig energier i närheten som vill kommunicera.

 • Hur vet man att man har en eventuell energi hos sig?
  paranovaua03-05-2018

  Börjar oförklarliga saker hända där du bor och du inte kan finna en logisk förklaring, så är chansen stor att en eventuell energi kan finnas i närheten.

 • Är energier onda?
  paranovaua03-05-2018

  Vi tror att personligheten hos energier är detsamma som hos människor. Var man elak när man levde så tror vi att den personligheten har man kvar som energi. Om man nu utgår från att alla energier är människor med olika personligheter som levt tidigare i vår värld.

 • Har energier personligheter?
  paranovaua03-05-2018

  Ja, vi tror att personligheten man hade när man levde är detsamma som på andra sidan.

 • Kan energier följa med mig hem?
  paranovaua03-05-2018

  Det kan dem säkert göra.

 • Är energier intelligenta?
  paranovaua03-05-2018

  Ja, det det är dem. Om du kommunicerar med en energi så är den intelligent då deneventuellt svarar på dina frågor.

 • Var finns dessa energier?
  paranovaua03-05-2018

  Vi tror att dem finns både hos oss i denna värld men även i den fjärde dimensionen.

 • Hur kommunicerar jag med en energi?
  paranovaua03-05-2018

  Det finns många olika sätt som t.ex spiritbox Sb11, diktafon, EMF-mätare m.m.

 • Varför pratar vissa energier så konstigt?
  paranovaua03-05-2018

  Det kan bero på många olika orsaker. Du kan t.ex höra en robotaktig röst, långsam röst eller sjungande röst. Kan det t.ex bero på en skakig kommunikation från deras dimension till vår? Är det lättare att sjunga fram ett budskap än att prata normalt? Återigen så handlar det om kraft och energi för att kommunicera. Det är vad vi tror iallafall. Vi vet så lite om hur kommunikationen går till för dem och vad som krävs.

 • Kan energier påverka min utrustning?
  paranovaua03-05-2018

  Ja, det kan dom göra via bild och ljudstörningar samt tömma batteriet i t.ex en diktafon eller videokamera.

 • Kan energier påverka mig som person?
  paranovaua03-05-2018

  Ja, vi tror att dem kan påverka oss på olika sätt. Dem kan även ta energi från oss för att t.ex kommunicera.

 • 1.Vad är ERF/EVP(ITK)?
 • Vad är en Spiritbox?
  paranovaua03-05-2018

  En Spiritbox fungerar genom att skanna FM-bandet eller AM-bandet tillsammans med ett unikt högfrekvent syntetiskt brus, bland annat vitt brus, där eventuella röster från energier kan höras oh bilda ord och meningar.

 • Vad är vitt brus?
  paranovaua03-05-2018

  Vitt brus är en signal som har genererats av en stokastisk process. Vitt brus kännetecknas av att det innehåller alla frekvenser med samma sannolikhet och genomsnittliga energi, och att dess autokorrelation är noll för alla nollskilda tidsdifferenser. Motsatsen är färgat brus. Eftersom vitt brus ska innehålla samma energi vid alla frekvenser blir det en fysikalisk omöjlighet, då detta skulle innebära oändlig energi.

  Man menar därför oftast "bandbegränsat vitt brus", det vill säga brus som kan anses vitt inom ett begränsat frekvensband, då man talar om vitt brus. I äldre TV-apparater med analog mottagning, hördes vitt brus när skärmen visade "myrornas krig".

 • Vilken Spiritbox är bäst?
  paranovaua03-05-2018

  Det beror på vad du är ute efter. Är du ute efter en enkel och billig Spitibox så rekommenderar vi SB7 Spirit Box ITC från Ghost Augustine. Vill du ha en Spiritbox med lite mer funktioner så rekommenderar vi SB11 Spirit Box P-SB11 Ghost Box ITC även det från Ghost Augustine. Det finns flera att välja på om du surfar runt men vi använder SB7 & SB11

 • Varför är dom så dyra?
  paranovaua03-05-2018

  Dom kostar tyvärr en hel del och jag rekommenderar att köpa dom via Ghost Augustine som vi har en bra relation till. Ägaren är dessutom svensk och du får bra fraktpiser. Vi rekommender inte att köpa någon paranormal utrustning från Sverige då dessa priser oftast är överpriser. Spar pengarna till något roligare istället.

 • Tjänar ni pengar på att rekommendera Ghost Augustine?
  paranovaua03-05-2018

  Nej, vi tjänar inga pengar på detta utan vi gillar dom och anser dom vara seriösa.

 • Vad är EVP?
  paranovaua03-05-2018

  EVP betyder "Electronic Voice Phenomenon" men på svenska blir det elektroniskt röstfenomen. Detta är den vanligaste sättet att söka efter paranormal aktivitet i form av röster och andra ljud. Det är ett internationellt ord som används flitigt över hela världen av paranormala grupper. Man använder sig av ljudinspelningar som t.ex diktafoner, där man ställer frågor och och avvaktar runt 15 sekunder för att låta något eventuellt svara på din fråga.

 • Vem är Friedrich Jurgenson?
  paranovaua03-05-2018

  Friedrich anses vara den som upptäckte EVP/ERF. 1959 gjorde han ett försök att spela in fågelsång. När han lyssnade av bandet kunde han, förutom fågelsången, även urskilja en kvinnoröst, sin döda mors. Detta var den första av en lång rad inspelningar med röster från "den fjärde dimensionen". Först använde han bara en mikrofon ansluten till bandspelaren men sedan kopplade han en mellanvågsradio direkt till bandspelaren, i regel i frekvensområdet 1445-1500 kHz. Ibland talade han själv in ett meddelande och lät sedan bandet rulla, så att någon röst skulle kunna svara.

 • Vad menas med ITK?
  paranovaua03-05-2018

  ITK står för Instrumentell Transkommunikation där "instrumentell" menas att man använder sig av elektroniska apparater som t.ex TV, Radio, Spiribox m.m.  Med "transkommunikation" så menar man att vi kommunicerar med någon som vi tror finns i en annan dimension.

 • Varför anser ni att ni fångar dem bästa EVPsen?
  paranovaua03-05-2018

  Om man ser våra undersökningar så förstår man hur mycket vi dokumenterar då det handlar om EVP/ERF. Vill man ha en snabb sammanfattning av vårt material så rekommenderar vi följade videos:

   

 • Hur undersöker man med en spiritbox?
  paranovaua03-05-2018

  Vi har lagt upp en instruktionsvideo på vår Youtube-kanal. Denna kan du se nedanför. Har du frågor så  kan du använda vårt kontaktformulär.

   

   

 • Hur fångar men EVPs/ERF?
  paranovaua03-05-2018

  Detta kan du göra antingen via diktafon, spiritbox och videokamera. Om du använder en spiritbox så behöver du även något externt som spelar in ljudet. Ställ en fråga på platsen du undersöker, vänta därefter 10-15 sekunder innan du ställer nästa. Återupprepa detta med alla frågor du vill ställa. Använd därefter hörlurar när du lyssnar igenom ditt material. Kanske finns ett svar på din fråga där.

 • Varför lyckas jag inte fånga någon ERF?
  paranovaua03-05-2018

  Att fånga ERF kan ta tid och man måste ha tålamod. Har du sett instruktionsvideon om hur man använder en spiritbox?

  Vi har lagt upp en instruktionsvideo på vår Youtube-kanal. Denna kan du se nedanför. Har du frågor så  kan du använda vårt kontaktformulär.

  https://youtu.be/JEsC-vIoUjc

 • Jag lyckas inte höra mina ERF?
  paranovaua03-05-2018

  Det kan ta tid att lära sig lyssna på ERF och man måste ha tålamod. Vissa ERF kan vara klara röster medan andra kan vara av sämre kvalité. Det är viktigt att du övar upp din hörsel och koncentration då du lyssnar igenom dina ERF. Ett tips är att hålla koll på "Forskning" som finns i vår meny. Där finns en del tips och tricks.

  Klassificering av EVP/ERF(ITK).

 • Kan jag skicka in en ERF/EVP till er?
  paranovaua03-05-2018

  Ja, det kan du göra via vårt kontaktformulär i vår menu. Du kan också se och lyssna på inskickat material via vår meny "Forskning".

 • Finns det olika ERF/EVP klassificeringar?
  paranovaua03-05-2018

  Ja det finns tre relevanta klassificeringar enligt oss. Vi har byggt upp en sida under "Forskning" där du kan få mer information samt lyssna på dem oilka klassificeringarna. Gå in under "Forsking" och därefter "Klassificering av EVP/ERF(ITK)".

 • Vad är en Klass A ERF/EVP?
  paranovaua03-05-2018

  Svaret på den frågan finns under "Forsking" och  "Klassificering av EVP/ERF(ITK)". Om du vill ha exempel lyssna på vår ERF nedanför.

  Klass A
  Denna typ av EVP är hög, klar och av mycket hög kvalitet. Rösten är lättförståelig och behöver inte förbättras eller förstärkas. Klass A-EVP är också ofta (men inte alltid) direkt svar på en fråga som ställs. Kan flera personer under en undersökning höra rösten direkt så blir det ännu mer trovärdigt. Detta är med eller utan hörlurar.

  Klass A Exempel 
  Österbybruks Herrgård, kvinna som säger  "Neeej" på min fråga om hon kan ta på lamporna.

  [audio mp3="https://usercontent.one/wp/paranovaua.se/wp-content/uploads/2018/03/EVP2.mp3"][/audio]


  Dragontorpet, en kvinna som säger "Jaaa" då Tobias frågar om någon behöver hjälp därifrån.

  [audio mp3="https://usercontent.one/wp/paranovaua.se/wp-content/uploads/2018/03/EVP10.mp3"][/audio]

   

 • Vad är skillnaden mellan att fånga en ERF via en spiritbox jämfört med videokamerans mikrofon?
  paranovaua03-05-2018

  Om du fångar en ERF via en spiritbox, så kommer du även att höra det vita bruset som kan göra det svårt att höra vad rösten eventuellt säger. Den bläddrar dessutom mellan en massa olika radiofrekvenser, och många tror därför att allt är radio även om svaren kommer sekunder efter frågorna. Om du fångar en ERF via videokamerans mikrofon eller diktafon, så slipper du det vita bruset och en eventuell röst är då mer trovärdig enligt många. Här är två exempel:

  ERF "Grön" via spiritbox SB11.

  [audio wav="https://usercontent.one/wp/paranovaua.se/wp-content/uploads/2018/04/ERF-Grön.wav"][/audio]

  ERF "Vad gör dom?" via videokamerans mikrofon.

  [audio wav="https://usercontent.one/wp/paranovaua.se/wp-content/uploads/2018/04/ERF1Vadgördom.wav"][/audio]

 • Varför kan man oftast inte höra en ERF?
  paranovaua17-04-2019

  Det finns olika anledningar till detta, men lite kortfattat så handlar det om att våra öron inte klarar av att höra vissa frekvenser där dessa ERF existerar. Det är lättare att höra en ERF via en spiritbox jämfört med en ERF i ett tyst rum. I ett tyst rum så måste en ERF ligga i en viss hertz för att våra öron ska kunna uppfatta detta. Om du använder dig av en spiritbox så hjälper det vita bruset dig vid kommunikation. Det är så man resonerar rent teoretiskt. Du får alltid bra ERF med en spiritbox. Om du vill veta mer om det vita bruset så finns även det förklarat i vår FAQ.

  Läs mer om hertz och hur våra hörsel fungerar nedanför.
  Audio Spectrum Explained

 • Var kan jag läsa mer om ERF/ITK?
  paranovaua21-04-2019

  Här finns mer eller mindre allt som rör området ERF/ITK.

  World ITC

 • 1.Vad är EMF?
 • Vad är EMF?
  paranovaua03-05-2018

  Sample DescripEMF står för Electromagnetiska fält. All elektronik utstrålar en viss mängd elektromagnetiska fält. Inom det paranormala så finns det teorier att paranormala fenomen använder sig av elektromagnetiska fält för att kunna matrialisera sig. Vi brukar säga energier istället för spöken då det låter bättre. Energier kan matrialiseras sig genom att använda sig av EMF som finns överallt i ditt hem. Vissa elektronisk utrustning avger mer EMF än andra. Energierna kan även använda sig av batterier i kameror, diktafoner m.m för att kunna avge ljud i form av röster och knackningar.

  Det är därför många paranormala utredare alltid har massor av batterier med sig under sina undersökningar, då dessa dör relativt snabbt pga av paranormala fenomen. För att kunna matrialisera sig krävs enorma mängder EMF enligt teorin. Det finns olika sorters EMF-mätare men den vanligaste är K2 som finns att köpa på nätet.

 • 1.Vad är en Orb?
 • Vad är en Orb?
  paranovaua03-05-2018

  En orb är ett slags ljusklot. De är den vanligaste spökrelaterade anomalin som fångas på film. De varierar i ljusstyrka, färg och storlek, kan vara nästan helt transparenta eller så gott som solida. De kan hovra på ett ställe eller flyga runt med blixtens hastighet i ett oregelbundet mönster. En Orb är en energi/ande från en annan frekvens/dimension. De är livsformer som kan vara den mänskliga själen eller kvarvarande energi från de som dött och lämnat sin fysiska kropp här på jorden. Andar föredrar ofta att gestalta sig i form av en Orb för att det tar mindre energi än ifall anden skulle gestalta sig som en avbild av sitt gamla jag. Ju mindre Orb, desto mindre energi. Vill du läsa mer om orber så kan du gör det här. Orb från Vasaborgen i Uppsala.

 • Kan man se en orb?
  paranovaua03-05-2018

  Människans syn/ögon är väldigt begränsade i jämförelse med tex dagens kameror. Dem flesta rapporter från människor som upplevt Orber, handlar i majoritet om snabba blinkningar/ljusfenomen som vi uppfattar men inte hinner begrunda.

  Där fyller kamerans unika funktioner en stor roll i det hela, där optiken och spektrumet är porten till en större möjlighet att kunna detektera intelligenta Orber/ljusfenomen. Om människor upplever dessa energifenomen som hastigast och ögonblickligen, så går dessa att dokumentera med hjälp av dagens kameror. Det finns ingen garanti, men det är bevisligen möjligt då människor världen över dokumenterar intelligenta orber. Allt handlar sedan om granskning och analys för att kunna utesluta dem vanliga fenomenen som bla är : Damm, fukt eller insekter.

  Kort och gott, att kunna bevittna en äkta Orb med dina bara ögon, är väldigt sällsynt, men en kamera är hjälpredan för ett bättre resultat om du vill skåda dessa.

  [caption id="attachment_1219" align="alignleft" width="290"] Orb.[/caption]

 • Är inte en orb bara damm som flyger omkring?
  paranovaua03-05-2018

  Damm existerar överallt och det är väldigt lätt att syna med en kamera som tex filmar med lampa eller i dagsljus. Damm rör sig kors och tvärs, överallt och utan något mål. Det svischar överallt och påverkas av luftströmmar mm. Detta kan vara väldigt vilseledande för den ovane och kanske ej så insatta personen, och därav skapa en tro om att det är Orber som flyger överallt i stora mängder. Det är tyvärr inte så enkelt, att fånga en äkta Orb är inget som bara sker för att du vill det, damm är dock något som finns i sådana ofantliga mängder, att ingen människa kan misslyckas med att filma dessa partiklar som vi omgärdas av.

  Film samt bild, kan tillsammans avgöra om det rör sig om intelligent energi, och då gäller ex antal kriterier att förhålla sig till. Bla : Rörelsemönster, intention, karaktär, puls och svar på tal. Är dessa punkter glasklara efter en dokumentation, ja då kan du mycket väl ha dokumenterat en äkta Orb.

   

 • Kan inte en orb vara en insekt?
  paranovaua03-05-2018

  En insekt är en insekt, en Orb är en Orb. Insekter på bild, visar i 99% av fallen upp deras karaktärsdrag med vingar, känselspröt kropp osv. Dessa är också relativt lätta att syna, då deras vingar nästan alltid syns på bild/film. Detta är något man också analyserar och kan backa upp med film och bild kombinerat.

 • 1.Hur fungerar Ghost Radio?
 • Hur många ord använder sig appen av?
  paranovaua03-05-2018

  Den använder inte en ordlista rakt av, utan systemet har tränats med ett antal ord matchande signalmönster. Antalet som användes för träning varierar beroende på vilket språk man använder, men jag tror att det är ca 2500 svenska ord som användes för den senaste versionen. Vi uppdaterar dock denna kontinuerligt.

 • Hur fungerar appen när den bygger meningar?
  paranovaua03-05-2018

  Den gör en sannolikhetsbaserad tolkning av signalen och försöker matcha ord som den vid tidigare träning har identifierat som de mest sannolika för olika signalmönster. Detta gör att vissa meningsbyggnader inte alltid blir grammatiskt korrekta, men är samtidigt en acceptabel kompromiss mellan resultat och prestanda.

 • Hur långa meningar kan appen bygga?
  paranovaua03-05-2018

  För att bibehålla avläsningar så nära realtid som möjligt så försöker appen att tolka så .mycket den kan med de begränsade systemresurser (CPU/minne) som den mobila enheten kan erbjuda. Detta innebär att meningarna oftast blir korta och t.o.m. enstaka ord. Därför kan vissa meningar bli uppdelade i flera yttranden.

 • Varför inte ha en riktig EMF-mätare på platsen där rösten visas som en grafisk ruta?
  paranovaua03-05-2018

  Vi la mycket tid på att utforma användargränssnittet och i de första versionerna, valde vi att inte visa EMF mätvärdet alls. Filosofin bakom appen är inte att efterlikna/emulera fysiska mätare/instrument, utan att utnyttja det faktum att det är en digital touchskärm som används för presentation. Vi vill ogärna inte överge detta designval, utan kommer att fortsätta utöka den information som visas på de befintliga skärmarna. Det är dock en bra idé med en grafisk EMF indikator, så ett alternativ är att vi implementerar denna i Spektrometer skärmen, dvs den blir ytterliggare en skärmtyp som man kan skifta till när man trycker på denna.

 • Varför inte ha en riktig EMF-mätare på platsen där rösten visas som en grafisk ruta?
  paranovaua03-05-2018

  Vi la mycket tid på att utforma användargränssnittet och i de första versionerna, valde vi att inte visa EMF mätvärdet alls. Filosofin bakom appen är inte att efterlikna/emulera fysiska mätare/instrument, utan att utnyttja det faktum att det är en digital touchskärm som används för presentation. Vi vill ogärna inte överge detta designval, utan kommer att fortsätta utöka den information som visas på de befintliga skärmarna. Det är dock en bra idé med en grafisk EMF indikator, så ett alternativ är att vi implementerar denna i Spektrometer skärmen, dvs den blir ytterliggare en skärmtyp som man kan skifta till när man trycker på denna.

 • Varför upprepar appen samma mening flera gånger?
  paranovaua03-05-2018

  Detta händer när samma yttrande identifieras vid upprepande tillfällen i den underliggande signalen, dvs vi har inte lagt in någon specifik logik för att hantera upprepade yttranden.

 • Hur stor sannolikhet är det att appen upprepar samma mening flera gånger?
  paranovaua03-05-2018

  Det är inget som vi har kontroll över. Se ovan.

 • Hur fungerar er EMF-mätare jämfört med en en fysisk K2-Mätare?
  paranovaua03-05-2018

  EMF mätaren läser av mätvärden från den mobila enhetens magnetometer sensor. Magnetometer sensorer används normalt sätt för sådana saker som kompass appar, men rent praktiskt så mäter den magnetisk fält styrka i tre dimensioner. Detta är alltså inget som vi själva har uppfunnit, utan vi baserar appens avläsning på den hårdvarusensorn som finns i de flesta mobiltelefoner och i majoriteten av de tablets som nu finns på marknaden. Kvalitén på avläsningen beror alltså 100% på två faktorer: -Vilken typ av sensor som finns i den mobil enheten, dvs dess specifikation för mätintervall, känslighet etc. -Hur pass kalibrerad sensorn är. Eftersom en magnetometer sensor är väldigt känslig för elektromagnetiska fält, så behöver den regelbundet kalibreras för att inte avge missvisande mätvärden.

   

  Vi förlitar oss dock endast på relativa förändringar i appen. K2 sensorn är en specialbyggd enhet som har relativt god kvalité på sina avläsningar och ej har samma risk för att hamna i ett ickekalibrerat läge, eftersom den självkalibrerar vid 60 Hz. * När er EMF-mätare indikerar närvaro så gör inte vår K-2/EMF-mätare det? Det är sedan länge omtvistat om paranormal närvaro påverkar eller avger elektromagnetiska fält. Det finns ännu inga vetenskapliga bevis för att det är så.

   

  Vi använder EMF mätvärdenas relativa förändringar istället, för att mata appen (källa) med extern stimuli vid generering av signalen, och avläser sedan resultatet för att identifiera matchande mönster. Många appar, programvaror och paranormala undersökningsenheter förlitar sig istället på den slumpgenerering som finns i enhetens CPU, vilket inte är trovärdigt, eftersom denna enbart kan generera psuedo-slumpmässiga värden, dvs sekvensen med värden kan återskapas förutsatt att den seed (källan) som används är densamma. En intressant artikel om detta finns här.

 • När kommer en lampa som indikerar när en närvaro är här samt försvinner?
  paranovaua03-05-2018

  Som jag skrev i tidigare mail, så kommer den i nästa version av appen. Det är dock sommar nu, så vi siktar på att släppa den efter semestern, eftersom vi har en hel del fixar och förbättringar som vi också vill få ut.

 • Går det att få en funktion i appen där man kan be energierna att ta på mobilens touchskärm och få detta dokumenterat via text och belysning?
  paranovaua03-05-2018

  Det känns inte trovärdigt att en paranormal energi skulle ha förmågan att påverka mobilens tochskärm eftersom denna är enbart är anpassad för att avläsa den laddning som genereras från en fysisk människas finger. Se mer information om detta här.

 • Kommer det komma en funktion där man kan be energierna att tända en lampa samt släcka den?
  paranovaua03-05-2018

  Vi kommer diskutera detta vidare och testa det med en prototyp. Om vi tycker att resultaten är tillräckligt bra, så kommer detta att införas framöver. Det är alltså inget jag kan lova ska komma förrän vi själva är nöjda med en sådan funktion.

 • Kommer det en funktion där man har tre olika lampor med olika färger där man kan be energierna att tända respektive lampa alt allihopa samt släcka dom?
  paranovaua03-05-2018

  Se svar på frågan ovan.

 • Vidare när man spelar upp en inspelning om det gick att få till en funktion som reducerar bruset så orden kommer fram tydligare.
  paranovaua03-05-2018

  Appen bygger på bruset, så detta är mycket svårt att införa utan att samtidigt kompromissa med kvalitén på resultaten.

 • Hur fungerar brownianskt brus jämfört med andra brus?
  paranovaua03-05-2018
 • Hur stor sannolikhet är det att man kan få upp samma ord och meningar om och om igen?
  paranovaua03-05-2018

  Se svaret för "Varför upprepar appen samma mening flera gånger?"

 • Robert, jag tror vi fick någon konstig bugg i appen då den upprepade orden?
  paranovaua03-05-2018

  Jag tror inte att det är en bugg utan att det beror på samma anledning som ovan. Men jag håller med om att det är konstigt... och väldigt ovanligt. Ingen av oss här har hört talas om något liknande tidigare.

 • Hur stor framgångsratio har ni på Paranova?
  paranovaua03-05-2018

  EVPs via vår spiritbox SB11 får vi nästan varje gång. Det viktiga är att försöka tyda svaren för att se om det är relevant till en fråga eller om det enbart är nonsens. Allt är inte paranormalt som spiritboxen säger!. EMF-utslag får vi då och då och även där måste man vara kritisk och först försöka hitta en logisk förklaring varför det finns EMF-utslag just på den platsen. Vi tycker personligen att vi är riktigt vassa på t.ex spiritboxen. Det är bara att kolla våra undersökningar så förstår du varför.

   

 • Finns det någon instruktionsvideo för Ghost Radio?
  paranovaua03-05-2018

  Vi har lagt upp en instruktionsvideo på vår kanal där du får förklarat hur appen fungerar samt lite tips&tricks. Instruktionsvideo finns här.

 • Var kan jag köpa Ghost Radio?
  paranovaua03-05-2018

  Den kan du köpa via Paranormal Softwares hemsida.

 • 1.Övriga Frågor?
 • Var köper ni er utrustning?
  paranovaua03-05-2018

  Vi köper det mesta från Ghost Augustine men även från Ebay.

 • Hur startade Paranova och vilka var med i början?
  paranovaua03-05-2018

  Paranova startades av Joel Edberg hösten 2014. Han var helt själv i början då han undersökte Ulleråkers Kyrkogård "Hospitalskyrkogården". Därefter så har medlemmar kommit och gått. Förnärvarande så består Paranova av Joel och Tobias.

 • Är ni inte rädda när ni undersöker?
  paranovaua03-05-2018

  Vi är inte rädda för eventuella paranormala fenomen utan mer att vi ska snubbla i en trappa eller trampa i ett hål i golvet.

 • Kan man bli medlem i Paranova och undersöka?
  paranovaua03-05-2018

  Vi testar nya personer då och då som får testa att undersöka med oss. Håll utkik på hemsidan om/när vi söker nytt folk.

 • Hur gör jag för att starta en egen grupp för att undersöka?
  paranovaua03-05-2018

  Börja med att försöka hitta ett ställe där det påstås finnas paranormala fenomen. Du behöver inte köpa en massa dyr utrustning i början utan använd din mobiltelefon. Du kan ladda ner appar som t.ex Ghost Radio och EMF-mätare från Paranormal Software. Det bästa är att börja själv för att senare hitta likasinnade på olika forum.

 • Varför säger ni paranormala fenomen när andra säger spökerier?
  paranovaua03-05-2018

  Vi tycker att ord som t.ex spöke, spöken, spökerier inte riktigt beskriver det som vi vill få fram. Om någon säger spöke så utgår personen från att den ser en gestalt av något slag. Vi använder paranormala fenomen som kan vara allt ifrån gestalt, knackning, orb, EVP(röst), EMF-utslag, temperatur förändring m.m. Vi tycker att ordet "spöke" är lite för enkelspårigt samt barnsligt och definierar inte vad vi letar efter.

 • När kommer ni och undersöker där jag bor?
  paranovaua03-05-2018

  Om du hittar något intressant ställe så tipsa oss gärna. Vi har som regel att om man hittar realistiska ställen så får man vara med och undersöka om man vill. Vi har som grundkrav att det ska finnas rykten om att det ska finnas paranormala fenomen på platsen. Kontakta oss med information och gärna bilder.

 • Vad menar ni med den röda tråden?
  paranovaua03-05-2018

  När vi pratar om den röda tråden så menar vi att det ska finnas relevans i frågorna samt svaren vi får. Här är några exempel: Kan du säga mitt namn(Joel)? Jag får svaret "Joel". Jag frågar vem som dog i huset(Kalle)? Svaret jag får är "Kalle". Kan du sätta dig i gungstolen så vi kan se att du är här(Vi har lagt en EMF-mätare där)? Vår EMF-mätare lyser upp kraftigt. Vi frågar alltså efter ett namn eller att dom kan göra något för oss och vi får ett relevant svar.

 • Varför använder ni inte Portal Box?
  paranovaua03-05-2018

  Av det vi sett av Portal Boxen så är det ingenting som övertygar om man ser på priset och vad den levererar. Vi föredrar det vita bruset som t.ex finns i SB11 och som vi även tror fyller en funktion när man försöker kommunicera. Portal Boxen tar bort detta vita brus och du får något sorts eko istället som vi tycker är störande. Men den största anledningen till varför vi inte använder Portal Boxen är för att den inte levererar på samma sätt som en SB7 eller SB11.

 • Varför använder ni inte Kinect under era undersökningar?
  paranovaua03-05-2018

  Det finns massor av utrustning vi vill ha och Kinect finns på vår inköpslista.

 • Varför har ni inte mer utrustning?
  paranovaua03-05-2018

  Vi tycker att den utrustning vi har just nu fyller behovet vi har när vi undersöker.

 • Följer ni utvecklingen då det handlar om ny utrustning?
  paranovaua03-05-2018

  Vi följer utvecklingen noggrant, men vi hoppar inte på det första bästa som kommer, utan vi avvaktar hellre och ser hur andra personer/grupper upplever utrustningen. En viktig sak som vi brukar påpeka är att man behöver lära sig sin egen utrustning först innan man hoppar på nya spännande saker.

 • Kan man hyra er för en föreläsning om paranormala fenomen?
  paranovaua03-05-2018

  Självklart så kan man det. Du kan läsa mer om detta här. Använd därefter vårt kontaktformulär som finns på hemsidan så återkommer vi till dig.

 • Vilket program redigerar ni ljud med?
  paranovaua03-05-2018

  Vi använder oss av Audacity som är gratis.

 • Vilket program redigerar ni video med?
  paranovaua03-05-2018

  Vi använder oss av MAGIX Movie Edit Pro Premium.

 • Vem är hunden i er logga?
  paranovaua03-05-2018

  Det är vår tidigare Bordercollie tik Nova som tyvärr dog för ett par år sedan. När jag sökte efter ett namn så ville jag samtidigt hedra henne och då satte jag ihop orden "Para" och "Nova".

  [caption id="attachment_1193" align="alignleft" width="1024"] Nova en vacker sommardag.[/caption]

 • Hur kan jag hjälpa till?
  paranovaua03-05-2018

  Du kan hjälpa till på flera olika sätt. Du kan sprida information om vår hemsida, prenumerera och informera om vår youtube kanal, informera oss om platser att undersöka. Du kan även göra en donation till oss och få tillgång till material som vi arbetar på men ännu inte släppt.

  Vi sponsrar ParanovaUA