Pionjärerna

Jag tänkte ta och göra ett inlägg om personer som jag anser betytt mycket för den paranormala forskningen i Sverige. Först och främst så måste man nämna Friedrich Jurgenson som var den som på allvar drog igång forskningen om ERF. Utan hans entusiasm och hängivenhet så undrar jag verkligen hur långt forskningen hade kommit. Friedel gav mer eller mindre upp sin sångkärriär samt konstnärliga bana för att enbart koncentrera sig på ERF. Han är den person som drog igång diskussion om copyster och popser och hur dessa kommuncerar samt diskussionen om den fjärde dimensionen. 

Claude Thorlin var god vän till Friedrich Jurgenson och även han forskade om ERF. Claude forskade tillsammans med sin fru Ellen hemma i Eskilstuna. Dem försökte tillsammans med Friedrich försöka låsa gåtan med rösterna från andra sidan, och var dessa kommer ifrån. Efter ett tag så börjar även forskare och journalister besöka Claudes hem för att lyssna på hans ERF. Hans bok ”De döda talar på band” är läsvärd om man är intresserad av ITK.

Alice Kristina (Lizz) Werneroth, född 6 april 1921 i Söderhamn, död 2 februari 2013 i Trelleborg, var en svensk målare och keramiker. Hon var en av dem som tog efter Friedrich Jurgenson arbete inom ITK(Instrumentell Transkommunikation)efter hans död. Hon var dotter till Johan Olof Linde och Margareta Persson och gift med ingenjören Edevon Werneroth. Hon studerade konst vid Essem-skolan i Malmö i början av 1950-talet. Hon blev medlem i konstnärsgruppen Skånska sjuan i samband med att gruppen bildades vid en utställning på Malmö museum. Tillsammans med Anna-Lisa Westerlund-Bengtsson ställde hon ut på Galerie Æsthetica[1] i Stockholm 1959 och hon har medverkat i samlingsutställningar i Hudiksvall, Norrtälje och på Röhsska konstslöjdmuseet i Göteborg. Hennes konst bestod till en början av bildkonst utförd i olja men har efterhand ersatts av fågelfiguriner, vaser och skålar i stengods. Hon utgav 1992 den spiritistiska boken Fönster mot spegelvärlden[2] som illustrerades av Ebbe Johansson. Här kan du se en film av Ebbe Johanssom om Lizz Werneroth.

 

Konstantin Raudive studerade parapsykologi och var intresserad av tanken att det fanns ett liv efter döden. Han blev inspirerad av Friedrich Jurgenson bok ”Rösterna från rymden” Han började därefter själv att forska inom området ERF/EVP. Konstantin skrev även en bok ”Breakthrough” om ämnet. Han är även den som är upphov till skapandet av EVP klassificeringarna A, B samt C även om Sarah Epstep fullbordade detta.

 

 

2 kommentarer

Kommentarer är stängda.