Vad är paranormal aktivitet? Del1

Vad är paranormal aktivitet? Vad är ett spöke? Hur vet jag om mitt hem är hemsökt? Är det jag upplever på riktigt? Vad menas med ointelligenta och intelligenta paranormala fenomen? Vad ska jag göra om mitt hem är hemsökt? Ja, frågorna är många då det handlar om spökerier eller paranormala fenomen som vi i Paranova hellre kallar det. Jag tänkte ta upp lite angående detta och berätta hur jag ser på saker och ting. Jag vill först och främst påpeka att vad jag skriver och filosoferar om är inget som är vetenskapligt bevisat, utan detta är baserat på mina egna upplevelser med Paranova samt vad andra berättat för mig. Jag kommer inte ta upp t.ex naturväsen som troll, älvor, UFO-fenomen, medium, spiritism eller häxkonst då detta är utanför mitt område. Jag har inriktat mig på vad vi i Paranova  undersöker och dokumenterar. Hela det paranormala fältet är ett enda stort WIP(work in progress)dvs att man försöker förstå och dokumentera vad och varför paranormala fenomen uppstår och existerar. När man dokumenterar och vill hävda att detta är bevis, så vill man kunna återskapa samma händelse minst en gång till för att utesluta att detta eventuellt skulle kunna vara en slump. Det är även viktigt att ha en objektiv syn när man dokumenterar, där man försöker hitta en logisk förklaring på alla sätt och vis innan man påstår att det är paranormalt. Det är tyvärr lätt att dras med i att något är paranormalt när adrenalinet pumpar för fullt i mörkret.

Vi kan t.ex ta ett exempel där vi frågar efter ett namn via vår spiritbox SB11. Får vi t.ex namnet Anders så kommer vi ställa samma fråga igen, för att se om den eventuella närvaron återigen kan säga sitt namn. Ett annat exempel är t.ex om vi frågar om något kan få vår EMF-mätare att lysa upp. Om lamporna då lyser upp så försöker vi återigen återskapa samma situation med samma fråga. Detta kan vara svårt men det är iallafall så vi försöker arbeta. Det är ett enormt arbete som få seriösa personer/forskare arbetar med där man helt enkelt vill utesluta slumpmässiga resultat. Detta kan man skriva hur mycket som helst om då det paranormala området är enormt. Jag har valt att skriva två inlägg om detta då det finns så mycket att berätta. Jag vill också påpeka att hur vi dokumenterar paranormala fenomen är inget som är vetenskapligt godkänt. Jag vet ej hur forskare arbetar men jag anser att vi lyckas få en hel del intressant dokumentation under våra undersökningar. Vi fick för ett tag sedan reda på att några forskare fått upp ögonen för oss och våra undersökningar. Kanske kan vi hjälpas åt att försöka förstå det paranormala i framtiden?

Detta är del 1 där jag kommer förklara hur jag ser på frågorna jag ställde i början av mitt inlägg. Om ni ser fetmarkerad text så innebär det att texten är länkat till en sida med mer information. Kan vara värt att veta om man är nyfiken på att veta mer om vad jag filosoferar om. Låt oss gå tillbaka till frågorna vad är ett paranormalt fenomen? Vad är ett spöke? Hur vet jag om mitt hem är hemsökt? Är det jag upplever på riktigt? Vad menas med ointelligenta och intelligenta paranormala fenomen? Vad ska jag göra om mitt hem är hemsökt? Detta är som sagt några få frågeställningar bland många som vi i Paranova får. Det vi brukar göra är att försöka bedöma om personen eventuellt fantiserar, överdriver eller vill ha uppmärksamhet alternativt är psykiskt sjuk. Det handlar inte om att vara respektlös, utan vi vill inte lägga ner tid på att t.ex åka 80 mil för att sen förstå att det finns ingen substans i det hela. Vi sysslar inte heller med rensning av energier. Det kan låta tråkigt för många, men vi är inte rätta personerna för att få hjälp att rensa bort eventuella energier eller paranormala fenomen. Vi är där för att dokumentera och eventuellt bekräfta att dessa existerar. Detta kan vara skäl nog för en person som eventuellt tror att den fantiserar alternativt håller på bli galen. Detta kan vara lite känsligt att prata om även om tabustämpeln suddats bort under senaste tiden. Ibland så har jag fått mejl från personer som bara vill prata om sina upplevelser, antingen via mejl eller telefon. Man vill inte ha någon undersökningen men vill gärna prata av sig och försöka förstå vad som händer.

Ett paranormalt fenomen är något som man inte kan förklara med logik. Det är alltså en företeelse som ej är normal. Man kan säga lite förenklat att det är något av ett mysterium då forskare ej kommit på en vetenskaplig förklaring till varför det existerar. Det finns paranormala fenomen som blivit förklarade och då tappar man benämningen ”paranormalt fenomen”. Man arbetar hela tiden med att försöka förstå och förklara dessa fenomen. Varför kallar vi oss paranormala utredare och inte spökjägare? Spökjägare för oss låter väldigt förenklat och kommersiellt. Vad är ett spöke? Hur ska detta spöke se ut? Ser alla spöken likadana ut? Ja, jag vet inte vad man förväntas se om man ser ett spöke. Är det ett vitt lakan som flyter runt i en korridor? Eller kanske är det en gast eller varför inte en gengångare? Jag tror om jag ska spekulera att man mer eller mindre eventuellt kan se en skugga under t.ex en undersökning. Är detta då ett spöke eller är det vad som ibland kallas skuggvarelse(shadow people)? Dessa skuggvarelser har ingen näsa, mun eller eller ögon men har drag av humanoida silhuetter. Är detta människor som dött som vi ser och upplever? Många religiösa personer tror t.ex att dessa skuggvarelser är demoner. Finns det någon sanning i detta? Jag vet inte då jag aldrig sett någon skuggvarelse. Kanske en bättre benämning på ”spökjägare” vore ”skuggjägare”? Det låter såklart inte lika häftigt och kommersiellt som ”spökjägare”.

Nåja, tillbaka till varför vi kallar oss paranormala utredare. Varför gör vi det? Ja, av den enkla anledningen som jag påpekat tidigare i inlägget är att det paranormala området är enormt. Om vi bara ser till vad vi i Paranova undersöker så är det paranormala fenomen. Ok, tänker ni säkert då vad menar du med paranormala fenomen? Är inte ett spöke ett paranormalt fenomen? Absolut, visst är ett spöke en del i benämningen ”paranormala fenomen”. Skillnaden är att vi söker helheten i definitionen ”paranormala fenomen” dvs att det finns så mycket mer att dokumentera. Ett paranormalt fenomen kan t.ex vara ett spöke, knackning, dörr som slår igen av sig själv, spökkyla, röster, fotsteg, orber, temperatur som höjs eller sjunker på onaturligt vis m.m. Då tänker ni säkert att detta är väl precis vad ett spöke eventuellt sysslar med? Nja, ett spöke utgår man väl från att man ser eller? Vi i Paranova kallar hellre detta för energi istället för spöke. Lite kortfattat så tror vi att kroppen bara är ett skal, och när du dör så finns din energi, själ eller vad du nu vill kalla det kvar. Då tänker ni säkert att då måste det finnas oerhört många energier och själar kvar på vår jord? Nja, återigen så kan man bara spekulera, men vissa energier verkar stanna kvar medans andra försvinner till någon annan plats. Vart tänker ni säkert då? Detta tänkte jag ta upp en annan gång då det kräver ännu mer filosoferande.

Om ni sett våra undersökningen som jag utgår jag ifrån att ni gjort, så har ni säkert hört oss säga ”finns det några energier eller själar som vill kommunicera?”.  Detta är vårt sätta att försöka kommunicera. Vi skulle kunna säga ”finns det något spöke eller spöken som vill kommunicera?”. Nu har vi valt den förstnämnda då detta låter mer seriöst och korrekt för oss. Vårt mål med undersökningarna är att få dessa energier eller själar att utföra saker och ting vi ber dem om. Vi kan t.ex fråga ”kan du knacka tre gånger i bordet?”. Om vi då hör tre knackningar så kan vi återupprepa frågan med ”kan du knacka tre gånger i bordet igen”. På detta vis så försöker man få bort att det skulle vara slump om man lyckas återskapa samma samma sak igen. Man kan också fråga om något kan få temperaturen att höjas eller sänkas. Detta är dokumentation men det är oftast svårt att få en händelse att återupprepas. Varför det är så kommer jag också att filosofera om en annan gång. Lite kortfattat så använder vi oss av ”paranormala fenomen” pga att det rymmer mer fenomen i den benämningen istället för att kalla allt spöken.

Detta var första delen av två angående paranormala fenomen, och om läser ni detta så har ni lyckats ta er igenom hela texten utan att somna.

Ps: Dom länkningar jag har gjort till vissa sidor ska ses som hänvisningar och inte fakta. 

2 kommentarer

  1. Ghost har alltid funnits. Forskare är analytiker så de kommer aldrig kunna bevisa något.
    De anser ju allt som andra personer gör vara kvasiexp s a s, men det finns ju en del fakta i dessa också. Forskare kanske bör fundera över sig själva som teoretiker, analytiker och hur andra får fram fenomen? Det ligger i personligheten, helt klart, slutna personer får aldrig fram fenomen och de som fantiserar, är för öppna är det svårt att skilja ur fakta och subjektiva bedömningar. Alla har ju olika föreställnings, upplevelse och fantasivärld.
    Fenomen kan ju mätas upp och ses av flera personer t ex, ibland kopplas ihop med känsla och mätning av fenomen. Det är bra att vara objektiv, men inte för sluten och inte för öppen eller gränslös. Dessutom hör ju utredare röster, namn mm svar på frågor, eller vv Troligtvis är det konkurrensen som forskare upplever delvis, att de förkastar allt annat som de inte
    själva utför i exp. Medier använder ju sig själva som redskap och där kan de inte bevisa något, utan det blir subjektivt kanske beroende på deras personliga olikheter. Forskare kan omöjligt upprepa fakta om ett fenomen flera ggr och på olika håll/samma plats, därför Ghosten/Fenomenen går sina egna vägar och gör som de vill.

  2. Det är bra gjort, fortsätt på den röda tråden, blir alltid bäst! Jag är säker på att i allt detta
    kommer också religionen in med vetenskap och kvasiexperiment.

Kommentarer är stängda.