Paranormal Utrustning Diktafon

Olympus EVP Recorder.

Då är det dags att börja att gå igenom lite av all spökutrustning som vi i Paranova använder oss av under våra undersökningar. Jag tänkte börja med diktafonen som är ett ovärderligt redskap för att fånga EVPs. Ni kanske har märkt att vi i Paranova inte använder vår diktafon speciellt ofta, och det beror på att vi använder oss av vår videokameras mikrofon som gör exakt samma sak. Nu kanske inte alla har råd att köpa en videokamera för att fånga EVPs, och då fungerar en diktafon eller en mobiltelefon lika bra. Diktafonen fångar enligt mig upp ljud bättre än en mobiltelefon och du kan även ställa in brusreducering m.m.

Vilken diktafon ska jag köpa och hur ska den konfigureras? Ja, det finns en djungel därute och jag kan inte rekommendera någon speciell diktafon. Googla på ”dictafone”, ”paranormal” och ”equipment”och se vad andra paranormala utredare använder alternativt rekommenderar. Jag använder mig av en Olympus EVP Recorder där jag kan koppla in hörlurar och höra ljud live. Det är en ganska häftig upplevelse och minsta viskning hörs perfekt. När du väl hittat en diktafon som du gillar så pillra inte alltför mycket på inställningarna. Det går t.ex att ställa in så att brusreduceringen ska vara optimal, men då kommer du inte att höra speciellt många EVPs då diktafonen tar bort dem. Jag skulle rekommendera att ni använder er av standardinställningarna i början för att göra det enkelt.

Vasaborgen, Uppsala.

Ok, då har du en diktafon och vill börja undersöka, hur ska du då gå tillväga? Börja med att hitta ett eventuell hemsökt plats att undersöka. Se till att ha bra kläder och bekväma skor. Att undersöka det paranormala är ofta monotont och kräver en hel del tålamod. Tro inte att du kommer fånga EVPs direkt utan ha som sagt tålamod och låt det ta den tid det tar. Du kanske inte fångar någonting pga att det inte finns något där? Det finns enligt mig många aspekter i det hela om du lyckas eller inte. Jag kommer ta upp det i en framtida artikel men ställer du t.ex rätt frågor associerat till platsen?

Ok, du har en diktafon nu och har hittat en plats att undersöka. Hur gör jag nu? Börja med att starta diktafonen och presentera dig själv med namn. Det är alltid respektfullt att påbörja en undersökning med att presentera sig. Vi i Paranova har som regel att ställa en fråga och vänta 10-15 sekunder innan vi ställer nästa. Detta är pga att en eventuell närvaro ska kunna svara på frågorna du ställer. Du kan efter att du presentera dig ställa följande frågor med 10-15 sekunders paus, ”Finns det någon här som vill kommunicera?”, ”Kan du säga ditt namn?”, ”Kan du se mig?”, ”Var i rummet finns du?”. Du kommer med 95% säkerhet aldrig höra någon röst på platsen, utan det är när du sätter dig hemma med hörlurar och lyssnar igenom inspelningen, som du märker om du fångat något. Vad säger rösten? Vad ställde du för fråga? Finns det någon relevans? Säger t.ex rösten ”Johan” då du frågat efter ett namn så har du lyckats fånga en riktig EVP. Du kan ju även få andra ord och meningar på saker du inte frågat om. Fundera då på platsens historia och om det har något samband.

Dragontorpet, Uppsala.

Det finns som sagt många sorters EVPs. Det som jag tagit upp här är kanske det bästa av dem alla då det är en röst som kommer ur tomma intet och inte via t.ex en spiritbox. EVPs som du fångar med diktafon, mobiltelefon eller videokamerans mikrofon är enligt mig dem absolut bästa. Då har du fångat röster som inte borde finnas där. Har du en kompis med dig tänk på om denna säger något under din undersökning. Om så är fallet så kan du t.ex säga ”Det var min kompis Peter som pratade i bakgrunden”. Då slipper du falska EVPs och vet vad som är vad då du lyssnar igenom ditt material.

Jag kommer ta upp olika sorters EVPs framöver och vad som är skillnaden mellan dem. Vad är t.ex en Klass A EVP? Vad är skillnaden mellan fånga EVPs med diktafon, Ghost Radio eller spiritbox? Håll utkik på bloggen så kommer du få svar på detta.

2 kommentarer

Kommentarer är stängda.