Ramhälls gruva

Johan och hans fru Augusta.

Jag fick ett mejl för någon vecka sedan av Jan-Erik Englund som hade något spännande att berätta om platsen. Han hade lyckats få namnet ”Johan” via en app när han befann sig på bottenvåningen. Det är intressant då även vi lyckades få namnet ”Johan”. Ramhälls gruvor i Österbybruk är en plats som vi undersökte 2017 under vår säsong 3. På denna tid så använde vi oss fortfarande av Ghost Radio under våra undersökningar men även vår spiritbox SB11. Hur kan två olika personer och tillfällen lyckas få namnet ”Johan”?

Jag fick information av Jan-Erik att denna person hade dött på platsen då han hade fått ett lass malmlast över sig och avlidit. Detta ska ha varit år 1909. Kan detta ha varit personen som svarade oss under vår undersökning? Kan det ha varit samma person som svarade Jan-Erik? Svårt att säga men om två olika grupper får namnet ”Johan” så är det intressant. Det är kanske läge att åka tillbaka till platsen och se om vi kan dokumentera mer information om denna ”Johan”. 

Ett stort tack till Jan-Erik Englund för informationen!

Källa & bild: Rötter.se

Nedanför så har du först vår ERF från Ramhällsgruvor med namnet ”Johan”. Därefter så har du vår undersökning men även vår förundersökning. 

Vår undersökning.
 

Vår förundersökning.
 

 

2 kommentarer

 1. Ok, det var ju märkligt att ni och denna man fick namnet Johan!
  Jag tippar att det troligen är den mannen som omkom med namn
  Johan, ni fick kontakt med. reko av killen att infomera er om hans upplevelse med samma namn! Det är ju skoj, när folk hör av sig och delar med sig, till det man redan vet eller något nytt! Det kan inte vara slumpen! Där ser man att folk går tillbaka och läser era tidigare utredningar.
  Well done av er
  och Jan-Erik Englund
  vilket sammanträffande och matchning

 2. Jag tycker ni har slitit under årens lopp med dessa undersökningar, hoppas lyckan står er bi framöver.
  Ni har ju nu en extra person förhoppningsvis, som kan hjälpa till.
  absolut skall ni fara tillbaka och göra en undersökning till där ni
  fick namnet Johan både ni och Jan-Erik Englund!

Kommentarer är stängda.