Reflektion #1 2014-2020

Jag startade upp Paranova för sju år sedan och tänkte här delge mina tankar och funderingar under åren som gått. När jag började att undersöka det paranormala så hade jag ingen erfarenhet alls förutom det jag sett på TV-kanaler i form av Ghost Hunters m.fl. Jag hade aldrig upplevt något paranormalt men mitt intresse hade alltid funnits där. Jag kände att detta var något jag vill göra men på mitt eget sätt. På den tiden fanns det få grupper i Sverige som sysslade med detta och av dom så finns knappt någon kvar. Varför dessa grupper inte längre finns kvar kan jag inte svara på. Kanske var det spänningen dom sökte och när den dog ut så dog intresset?

För min egen del så har jag lärt mig oerhört mycket under åren som gått. Jag började på Ulleråkers begravningsplats genom att göra en liten dokumentär ”Paranova S01E01 Ulleråkers Kyrkogård ”Hospitalskyrkogården”” om alla mentalpatienter som levt och dött där. Jag baserade all min text på boken ”Guds åker vid Ulleråker : begravningsplatsen vid Upsala hospital och Asyl” av Tom Lundin. Detta fick mig att förstå hur man filmar och redigerar videomaterial. Varför jag började på denna plats var pga att jag inte hade några meriter att visa upp för ägare till platser som jag ville undersöka. Jag kommer t.ex ihåg ett värdshus utanför Uppsala som jag var intresserad av att undersöka, men då dom frågade om jag hade undersökt någon annan plats tidigare, samt om jag hade några referenser, så kunde jag tyvärr inte visa upp det. Det sved och därför var jag tvungen att hitta något intressant ställe att börja på. 

Varför det blev Ulleråkers begravningsplats berodde på att det var öppet för alla. Här kunde jag testa mig fram i lugn och ro. På den tiden så hade jag en app på mobilen som jag använde men som jag tyvärr inte kommer ihåg namnet på. Där fick jag min första ERF(Elektroniskt röstfenomen) i form av ett namn ”Elisabeth”. Denna ERF var ganska medioker men det visade på att något eventuellt existerade där. Då jag dokumenterade denna röst efter min lilla dokumentär så kom den tyvärr aldrig med i filmen. Tobias och jag fick vid ett senare ännu en intressant ERF via Ghost Radio där en röst sa ”Stör inte mig”

Efter Ulleråkers begravningsplats så kontaktade Stefan från Vendel mig angående sitt hus. Han kände ett obehag i huset efter att en släkting tidigare avlidit på övervåningen. Detta blev min första riktigt undersökning och då var jag fortfarande helt själv. Därefter så rullade det på undersökningar på Bogesunds slott, Vasaborgen, Kumla herrgård och Vaxholms fästnings museum m.m. Allt flöt på och där kom också appen Ghost Radio in i bilden som en del av min utrustning. Denna app är ett ganska trubbigt verktyg för att dokumentera ERF och inget jag skulle rekommendera nu. Däremot så har vi lyckats fånga en del röster som säger en del intressanta saker på våra frågor. På den här tiden så undersökte jag med flera olika personer som alla hade olika åsikter om hur man skulle undersöka och med vilken typ av utrustning.

Medlemmar kom och gick och det var inte förrän min undersökning i Järfälla som jag träffade på min blodsbroder Tobias Roslund. Jag hade hört talas om hans Orber och var nyfiken på dessa. Vi klickade direkt och jag frågade om han var intresserad av att följa med på framtida undersökning. Tobias ville gärna vara med och vår andra gemensamma undersökning blev Dragontorpet

Detta ställe är oerhört intressant och vi dokumenterade en massa ERF på platsen. Vi fortsatte därefter att undersöka olika platser med samma frenesi. Nu ska jag inte prata så mycket mer om platserna vi undersökt utan lite mer om vad jag lärt mig under alla dessa år. Från att börja med appar så fick vi en riktig spiritbox i form av en SB7. Denna bytte jag ut till en SB11 då jag tyckte att SB7an högtalare var alltför klena. Man ska heller inte glömma att videokamerans mikrofon är ett viktigt verktyg under våra undersökningar. Vi har dokumenterat massor av ERF med denna på olika platser. Vi fortsatte att testa ännu mer utrustning i form av RemPod, EDI+ mätare m.m men dessa försvann ganska snart ur vårt sortiment av utrustning. Vi kände att det var svårt att kunna bekräfta att blinkande lampor var något paranormalt. 

Vad har jag då lärt mig under alla dessa år? Ja, från början så hade jag ingen aning egentligen vad jag kommunicerade med. Efter ett tag så förstod jag att det fanns intelligens i svaren vi fick i form av svar på våra frågor. Då blev nästa fråga vad eller vilka vi kommunicerade med? Det är någonting jag fortfarande inte kan svara på. En teori är att det kan vara jordbundna energier, röster från en annan dimension eller varför inte en parallell värld? Jag tror att det är en blandning av olika energier eller väsen från olika platser. Detta är ren spekulation från min sida men det är en teori som vi arbetar efter. 

Jag tycker att förståelsen för det paranormala har blivit mer accepterat i samhället. Jag önskar att flera personer & grupper tog detta på mer allvar och försökte hitta svar på vad/vilka vi kommunicerade med. Det känns numera som en dokusåpa där drama och överdrivna känslouttryck är mer intressant än dokumentation. Detta är min personliga åsikt och den står jag för. Jag förstår att det kan vara kul att skrämmas med spöken m.m men det löser inte gåtan angående vad/vilka vi kommunicerar med. Det spär tyvärr bara på skeptikers argument att det är bara nonsens. 

Det är svårt att försöka reflektera och sammanfatta åren 2016-2020. Det finns så mycket mer jag skulle vilja berätta men det känns redan nu som texten har blivit lite längre än vad som var tanken. Jag kommer framöver att komma med fler reflektioner och tankar som jag har. Jag känner att jag själv behöver skriva av mig samt att jag hoppas att ni finner det intressant. Nu är vi inne på 2021 och pandemin härjar tyvärr över hela världen. Vi kommer försöka undersöka så gott det går men vi kommer inte släppa någon ny episod förrän i augusti. Blir det Salsta slott eller Dragontorpet har vi inte bestämt. 

Hemsidan kommer uppdateras kontinuerligt och det kommer naturligtvis komma en del ERF från kommande episoder. Nedanför så har du lite material från tidigare undersökningar.

Ulleråkers begravningsplats ERF – Stör inte mig & Lyssna.

Ulleråkers begravningsplats ERF – Elisabeth.

Orber från Tobias lägenhet i Järfälla.

 

 

 

 

 

3 kommentarer

  1. Min favorit är Ulleråkers begravningsplats, tuff gubbe som säger ifrån stör mig ej! Dessa stora orber är ju verkligen fina med eller utan färg.
    Ni har ju gjort så många undersökningar, så det är bara gratulera till orken, drivet ni har! Jag har ju sett samtliga undersökningar och alla är professionella! Ni har flyt! När man hör de säker Joels namn är ju också verkligen fränt! De svarar och frågar också dessa sk energier, vilket visar somliga tänker och svarar korrekt. Ni arbetar bra ihop. Jag tycker allaundersökningar är välgjorda utifrån era resurser. Go on for it!

  2. Ni har inte fått den uppskattning ni borde ha fått pga ni kallar ghost för energier och inte spöken, för fakta är folk dras till spöken! snarare än fakta.

  3. Det är väl bra ni vilar upp er ibland, med tanke på så många undersökningar ni har gjort och oftast bara ni två, bortsett från en del där flera människor har deltagit! Det är mycket arbete med allting, mer än man tror.
    Fortsätt på den vägen enl den röda tråden, blir det bäst!
    Ni kommer kanske sanningen närmare för varje gång, men enkelt är det inte.

Kommentarer är stängda.